Terapie

Home > Terapie

Prezentare

Recuperarea cu ajutorul terapiei ocupationale

Terapia ocupationala este definita ca fiind ,,forma de tratament care foloseste activitati si metode specifice, pentru a dezvolta, ameliora sau reface capacitaatea de a desfasura activitatile necesare vietii individului, de a compensa disfunctii si de a diminua deficiente fizice". Terapia ocupationala este o profesie care ajuta o persoana cu incapacitate sa-si castige potentialul maxim pentru independenta si productivitate in propria viata; terapia ocupationala foloseste ,,activitati" pentru cresterea si restaurarea starii fizice si psihice ale unei persoane, la nivel functional, necesar vietii cotidiene.

Recuperarea prin terapie ocupationala poate fi folosita cu succes in mare parte din patologia medicala. De metodele terapiei ocupationale beneficiaza foarte multe categorii de bolnavi, dintre care se enumera:


Spre exemplu in recuperarea unor afectiuni reumatice, terapia ocupationala poate fi de un real folos. In poliartrita reumatoida, afectiune cronica cu caracter evolutiv, ergoterapia poate mentine capacitatea de munca si in general are scopul de a pastra sau de a redobandi o functionare cat independenta in viata de zi cu zi.

Recuperarea prin terapie ocupationala urmareste sa dezvolte, sa amelioreze, sa sustina sau sa refaca abilitatile fizice pentru viata zilnica (ADL), pentru munca sau pentru activitati productive, pentru activitati de vacanta si distractie.

Terapia ocupationala dezvolta sau restaureaza performantele senzitivo-senzoriale, cognitive sau psihosociale. Identifica si faciliteaza angajarea pacientului in ocupatii sanatoase, lipsite de factori de risc.

Terapia ocupationala educa pacientul, precum si familia acestuia sau ingrijitorul sau alte persoane in scopul de a realiza interventiile posibile de asistare-ajutorare a pacientului.

Recuperarea prin terapie ocupationala imbraca mai multe forme: terapia prin invatare, ludoterapia si ergoterapia. Ergoterapia sau activitatile de tip lucrativ, sunt un mijloc de exprimare, permitand persoanei suferinde sa creeze in realitate ceea ce a vazut, a trait sau si-a imaginat.

Activitatile ergoterapeutice implica gandire, planificare, presupunere si alegere, pentru ca la finalul activitatii, persoana in cauza sa fie mandra ca a creat un obiect util. Acest lucru confera un sentiment revirgorant, un simt al realizarii si al increderii in sine, contribuind la structurarea statutului si rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social. Ludoterapia reprezinta una dintre metodele de tratament al bolilor psiho-motorii prin joc.

Cateva principii in terapia ocupationala

Notiune de “ocupatie” nu se refera strict la serviciul pe care-l are un individ. Terapia ocupationala intelege prin ocupatie o suna de activitati din cele mai variate domenii pe care individul le realizeaza in cursul zilei si care dau inteles vietii lui. Aceste activitati se refera la:

Cel care indica si efectueaza terapia ocupationala trebuie sa ofere urmatoarele servicii:

De metodele terapiei ocupationale beneficiaza urmatoareale cazuri:

Terapia ocupationala are astfel 3 preocupari esentiale:

  1. evaluarea
  2. tratamentul
  3. consultanta

Evaluarea tratamentului cuprinde:

  1. incadrarea in cele 3 grupe (infirmitate, incapacitate sau handicap)
  2. evaluarea mediului

In faza evaluarii se recomanda tratamentul.

Consultanta – terapeutul ofera indicatii, sfaturi, programe pacientilor si institutiilor in scopul crearii de oportunitati pentru ca acestia sa-si desfasoare viata cat mai corect posibil, din punct de vedere fizic si psihic.

Rolul terapiei ocupationale:

In fiecare etapa a vietii, in viata fiecarui individ, exista activitati ( ocupatii) optime pentru mentinerea starii de sanatate si pentru societate.

Rolurile terapiei ocupationala constau in:

Pentru a-si indeplini obiectivele, terapia ocupationala utilizeaza teste standardizate , observatia clinica si activitatile practice.

Performanta ocupationala este capacitatea individului de a realiza sarcinile cerute de rolul sau , raportat in erapa de dezvoltare. Rolul ocupational se refera la notiunile de prescolar, scolar, angajat, casnic, pensionar.

Imagini

Iti oferim oferta optima si accesibila

Consultantii nostri iti trimit propuneri avantajoase si potrivite nevoilor tale